top of page
  • Facebook Classic

Uitlijning

 

Uitlijning richt zich op de diepste structuur van het lichaam en zoekt de vrije beweging van het skelet en met name de vrije beweging van alle ruggenwervels. Het lichaam ontwikkelt over de jaren bewegingspatronen die niet gunstig zijn, en slaat spanning op. Spieren verliezen zo geleidelijk hun optimale lengte waardoor het skelet in een 'onnatuurlijke' houding wordt gedwongen. Dit verstoort de balans in de samenwerking tussen houdingsspieren en bewegingsspieren. Een "goede houding" wordt "werken" en is vermoeiend. Oppervlakkige "quick fix" correcties zoals "trek je schouders naar achter" brengen enkel meer spierspanning en daardoor meer stress met zich mee. In de lessen bezoeken we de verschillende plekken waar spanning zich ophoopt door middel van de zwaartekracht, druk, rek en ademhaling. Als de chronische spanning het lichaam verlaat kan het skelet zijn beweeglijkheid hervinden.

​

Door middel van diverse oefeningen, leren we nieuwe bewegingspatronen en versterken we het bewegingsapparaat in deze nieuwe vorm. In de lessen worden de dagelijkse bewegingen benadrukt, waardoor er een duidelijke en geleidelijke integratie plaats kan vinden. Chronisch overbelaste en pijnlijke plekken krijgen zo de kans om zich te regenereren. Het ontspannen en mobiliseren van de verschillende lichaamsdelen brengt een goede circulatie op gang. 

​

Spanning verminderd de ruimte in het gewricht en verhoogd daardoor de frictie, slijtage en het pijnniveau. Een betere uitlijning, brengt het lichaam naar een verticalere positie, de spieren nemen in die oorspronkelijke verticale houding een betere basislengte aan, wat de reflexieve kracht terugbrengt in het lichaam. Bewegen wordt daardoor soepeler en lichter, bij kinderen is dat moeiteloze nog vaak waarneembaar. 

​

"Uitlijning" is niet iets wat je snel even doet of met één bepaalde oefening verandert. Het betekent een diepe relatie aangaan met je lichaam. Dit proces kan grote effecten hebben op verscheidene klachten aan het bewegingsapparaat. Veel klachten vinden hun oorsprong in ons unieke bewegingspatroon. 

​

​

 

​

bottom of page