top of page
2016_03_19_1338.JPG
IMG_20220604_153013 (1).jpg
Bejaarde bij Gymnastiek

Vallen Voorkomen

Letsel door een val is de meest voorkomende oorzaak van letsel bij 65-plussers. Vallen Voorkomen is daarom een prioriteit voor deze leeftijdsgroep, om hun welzijn te beschermen.  De belangrijkste oorzaak van een verhoogd valrisico, is verminderde mobiliteit. Daarnaast zijn er natuurlijk ook andere oorzaken, zoals bijvoorbeeld een verminderd gezichtsvermogen, of duizeligheid door bijwerkingen van medicijnen. Op de belangrijkste oorzaak, de verminderde mobiliteit, hebben we gelukkig zelf invloed.

In de cursus vergroten we het actieve bewegingsbereik, in de dagelijkse bewegingen. Waardoor spierkracht en balans verbeteren. Er ligt een grote nadruk op het opstaan, het staan en het lopen. Dat zijn de bewegingen, die als ze beter uitgevoerd worden, de beenkracht vergroten, balans doen toenemen en daarmee het valrisico verlagen. Heel simpel gezegd, geen sloffen en ploffen meer, maar je lichaam met je spierkracht door de ruimte gaan bewegen.

Tijd besteden aan het voorkomen van vallen, dus aan meer bewegen en beter bewegen, is geen luxe en scheelt later een veelvoud aan uren aan herstel. Het is belangrijk om onze capaciteit om ons eigen welzijn te behouden en vergroten niet te onderschatten.

bottom of page